Irritable Bağırsak (Spastik Kolon) Sendromu (IBS)
Spastik kolon adıyla da bilinen Irritable Bağırsak sendromu (İBS), fonksiyonel bağırsak patolojilerine işaret eden kronik bir sendromdur.
Bazı besinler (alkol, kahve, bazı baharatlar, bazı meyve ve sebzeler, süt) bağırsakların faaliyetlerinin bozulmasına neden olabilir. Belirtilerin çeşidine göre farklı ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanmaya çalışılır. Yapılan ilaç tedavilerinin yanında beslenme şekline dikkat etmek, tedaviye yardımcı olacaktır.
Bazı bireylerde diyet yağı bağırsak hareketlerinin artmasına neden olabilir ve bu nedenle azaltılması gerekebilir.
Irritable Bağırsak Sendromunda Beslenme Nasıl Olmalı?
- Hastada diyare varsa, az posalı, konstipasyon varsa bol posalı, hem diyare hem konstipasyon görülüyorsa, az posalı diyete ek olarak günlük 20 gram kepek ilavesi yapılır.
- Az az sık sık beslenme önerilir.
- Gaz yapıcı besinler (lahana, turp, kuru baklagiller), gazlı içecekler, alkol, kafein içeren içecekler/besinler, acı baharatlar verilmemelidir.
- Çiğ sebze-meyve ve süt bazı hastalarda semptomları artırdığı için kontrollü verilmelidir.
- Fruktozun, IBS’si olan bireylerde gastrointestinal semptomlardan sorumlu olabileceği düşünülmektedir. Glukozdan fazla fruktoz içeren ya da fruktozu sorbitolle bir kombinasyon halinde içeren ürünlerden kaçınmanın IBS semptomlarını azaltacağı ileri sürülmüştür.
Hastalıklara özgü beslenme programları için lütfen kliniğimiz ile iletişime geçiniz.
Irritable Bağırsak Sendromu