Blog

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu yeterli,  dengeli ve sağlıklı beslenme olarak tanımlanır.

Yeterli ve dengeli beslenme; 5 gruba ayrılan besinlerin yeterli miktarlarda ve bir arada tüketimi ile sağlanır.

Yeterli ve dengeli beslenmek için;

  • Öğün atlamayın. Çünkü atlanan her öğünden sonra, bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkmanız ve ihtiyacınızdan fazla tüketmeniz kaçınılmaz olacaktır.
  • Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın. Gece boyunca düşen kan şekerinizi ve yavaşlayan metabolizmanızı canlandırın.
  • Mümkün olduğu kadar çok çeşitli beslenmeye özen gösterin. Sebze ve meyveler bol su ve vitamin-mineral içerirler, az kalorilidirler. Bol miktarda ve değişik renklerde sebze, meyve tüketmeniz hem kilo kontrolüne yardım eder, hem de birçok hastalıktan korunmanızı sağlar. Fakat yine de değişen içeriklerinden dolayı miktarlarına dikkat etmeniz gerekir.
  • Özellikle katı yağlardan (margarin, tereyağ vb.) uzak durun, daha çok bitkisel sıvı yağları tercih edin. Abur cubur olarak nitelendirilen hazır yiyecekler ve ağır tatlılar, pastalar fazla miktarda yağ ve enerji içerdiğinden hem kilo aldırıcı hem de hastalıklara yatkınlığı arttırıcıdır. Bu yüzden hayatınızdan bu tarz yiyecekleri olabildiği kadar çıkarın.
  • Çay, kahve tüketmek yerine bitki çayları tüketin. Metabolizmanızı hızlandırması açısından yeşil çay, stresi azalttığı için rezene ve papatya tüketebilirsiniz. Günlük tüketiminiz 2-3 bardak olabilir.
  • Vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın devamı ve vücuttan zehirli atık maddelerin atılması için su elzemdir. Bu nedenle günde en az 2-2.5 litre su tüketin.

Eğer dışarıda iseniz;

  • Izgara yapılmış gıdalar, salatalar, sebzeli yemek ağırlıkta olan menüleri tercih edin. Yemeklerinize fazladan tuz ilavesi yapmayın. Ana öğününüz gelmeden önce verilen atıştırmalıklar, masaya getirilen ekmekler, cipsler, dip soslar, soğan halkaları, ezmeler genellikle yağ ve kalori yüklüdür. İştahınızı kapatırlar ve sağlıksızdırlar, bu yüzden tüketmemeye çalışın. Yediğiniz yemeğin seçimi kadar içecek siparişlerinizde çok önemlidir. İçecek olarak su, ayran ve maden sularını tercih edebilirsiniz. İsterseniz içerisine limon katarak aromalaştırabilirsiniz.
  • Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme düzeninin içerisine muhakkak bir spor programını dahil edin. Hareketli olmanız sağlığınız açısından oldukça önem taşımaktadır.

Genel bilgilerin dışında beslenme konusunun kişiye özgü olduğunu unutmayınız. Tüketim miktarları; bireyin yaş, cinsiyet, sağlık durumu, fiziksel aktivite düzeyi gibi birçok kritere göre değişiklik gösterdiğinden size özel ve en doğru beslenme programı için lütfen kliniğimiz ile iletişime geçiniz.

Sağlıklı Beslenme