Gençlik Döneminde Beslenme
Gençlik; fiziksel, biyokimyasal, ruhsal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşma süreçleri ile çocukluktan yetişkinliğe geçilen dönemdir. Yaşam biçimini ve sağlıklı olmayı belirleyen birçok değişkene ilişkin temeller gençlik döneminde atılmaktadır. Ergenin yaşam kalitesini, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını belirleyen bu değişkenlerden biri de gencin yeme tutumu ve davranışlarıdır.
Bu döneminde karşılaşılan bazı risk faktörleri, yaşanılan yaşamsal ve durumsal değişkenler, ergen beslenmesini olumsuz bir şekilde etkileyebilmekte ve erişkinliğe adım attığı bu dönemde yanlış yeme tutumu davranışlarının oluşmasına neden olabilmektedir. Lise ve üniversitelerde ciddi bir sağlık sorunu olarak görülen anormal yeme tutum ve davranışları, devam ettiği sürece yeme bozukluklarının oluşumuna sebep olduğu görülmektedir.
Gençlerin beslenme alışkanlıkları incelendiğinde; fastfood, atıştırmalık yiyecekler ve yapay tatlandırıcı eklenmiş içeceklerin tüketiminin arttığı, meyve, sebze ve süt ürünlerinin tüketiminin azaldığı görülmüştür. Ayrıca beslenme konusundaki bilgisizlik; hatalı gıda seçimi, yanlış hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerinin uygulanmasına neden olmakta ve beslenme sorunlarının boyutlarının büyümesine yol açmaktadır.
Ülkemizde yapılan bir çalışmada, yükseköğrenim gören gençler arasında beslenme bilgisinin yetersizliği ve ekonomik sorunlar nedeniyle yetersiz ve dengesiz beslenmenin yaygın olduğu gösterilmiştir.
Gençlik döneminde beslenmenin detaylarını öğrenebilmek için lütfen merkezimiz ile iletişime geçiniz.