Bulimia Nervoza Nedir?
Günümüzde yeme bozuklukları giderek yaygınlaşmaktadır. Yoğun iş hayatı, çevre, aşırı zayıf olma isteği, şişmanlamaktan aşırı korkma, kendi vücudunu beğenmeme ve başka birçok sebep bireylerin yeme davranışı bozukluğu sergilemesini tetiklemektedir. Bulimia Nervoza ise büyük miktarda gıda alımı nöbetlerini takip eden kusma, uzun müddetli açlık ve diğer enerji alımını azaltacak veya yakımını artıracak telafi edici davranışlara sebep olan yemeyle ilgili psikolojik kökenli bir hastalıktır.
Genellikle ergenliğin son veya erişkinliğin ilk dönemlerinde görülmektedir. Bu hastalarda belirtiler şu şekilde kendini gösterir:
- Yineleyen tıkınırcasına yeme nöbetleri
- Laksatif ve diüretik ilaçlar kullanma
- Yeme kontrolünün kalkması
- Kilo almaktan korunmak için kusma nöbetinin gerçekleşmesi
- Egzersiz yapma veya yemek yememe gibi çözümlere başvurma
- Vücudunun biçimi ve ağırlığından etkilenme
Bulimia, yiyecekten çok derin psikolojik meseleler ve yoğun bir kontrolsüzlük duygusudur. Yeme-çıkarma olayı ağırlaşabilir, daha sık ve kontrolsüz bir hale gelebilir. Kişilerin bu yeme – çıkarması psikolojik sorunları çözemeyeceklerini düşünmelerinden ve kilo takıntıları olmasından da kaynaklanmaktadır. Kustuktan sonra kendilerini rahat hissedeceğini düşünürler ve bilerek çok yemeye başlarlar.
Bulimia Nervoza’da Arınma Davranışının Sonuçları;
- Tükrük bezi enfeksiyonu, pankreas genişlemesi, özofagus enfeksiyonu, barsak disfonksiyonu
- Elektrolit anomalileri, düşük kan magnezyum düzeyi
- Mide asidinin ağıza gelmesi ile diş çürükleri
- Diş minesinin bozulması
- Güçsüzlük, yorgunluk, ciddi bilişsel bozukluk, ciddi nöropatiler, krizler
- Adet düzensizlikleri
Bulimianın tekrar eden aşırı yeme-boşaltma döngüleri tüm sindirim sistemini olumsuz yönde etkiler; vücutta kimyasal ve elektrolit dengesizliklere yol açar. Bu da kalbi ve başka büyük organların işlevlerini etkiler. Elektrolit dengesizlikler hiçbir uyarı vermeden öldürebilir. Bu nedenle bulimia gibi hastalıkların tedavisi oldukça önemlidir.
Tedavide genel olarak hasta, hastanın ailesi, bir zihinsel sağlık profesyoneli ve yeme bozukluklarını tedavi etmede deneyimli bir diyetisyenden oluşan bir ekip bulunur.
Diyetisyenler, hastanın açlık krizlerinden kaçınması ve iyi beslenmesi için sağlıklı yeme alışkanlıkları kazandıracak bir yeme planı oluşturabilir. Düzenli beslenmek ve gıda miktarını sınırlandırmamak, bulimianın üstesinden gelmede önemlidir.
Unutmayın, beslenme davranış bozukluğu olan bireyler kendinde davranışsal bir bozukluk olduğunu kabul etmemekle beraber durumla yüzleşmeye çok açık değillerdir. Bu yüzden herhangi bir yakınınızda bu tip bir beslenme davranış bozukluğu fark ettiğinizde en yakın sağlık kuruluşundan (psikolog, diyetisyen, doktor) yardım almalısınız.
Hastalıklara özgü beslenme hakkında bilgi almak için lütfen kliniğimiz ile iletişime geçiniz.