Blog

Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?

Ülkemizde kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı, kurban bayramı boyunca oldukça artmaktadır. Kırmızı et tüketiminin yanı sıra şeker ve şekerli besinlerin tüketiminde de maalesef artış görülmektedir.

Bayram süresi boyunca aşırı yemek yemek, çikolata, şeker, şerbetli tatlıları fazla tüketmek; mide ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara, hipertansiyon, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kişilerin bayram boyunca tükettikleri besinlere, porsiyon kontrollerine dikkat etmeleri ve sağlıklı beslenme ilkelerini unutmayıp beslenmelerine bu çerçevede devam etmeleri gerekmektedir.

Günün en önemli öğünü kahvaltıdır, yanlış alışkanlıkların başında ise kurban etlerinin kesildikten hemen sonra kahvaltıda tüketilmesi gelir. Et buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir, aksi takdirde kesildiği ilk gün tüketilen kurban etleri kişilerde hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sıkıntılara yol açmaktadır. Bayram da mutlaka et tüketileceği için sabahları kahvaltıda sindirimi kolay şeyler tüketilmelidir.

Etlerin yağlı kısımları tüketilmemeli, kavurma içine tereyağı ve kuyruk yağı konmadan kendi suyu ile pişirilmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, eti kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdır.

Etin yanında yiyeceğiniz  salata ve yoğurt (yada ayran), et yemeğinin daha küçük bir porsiyonuyla doymanızı sağlayacaktır. Ayrıca fazla et tüketimi kabızlığa yol açabileceğinden, posa içeren sebzelerin tüketilmesi kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma yerine haşlama, fırında pişirme ve ızgara yöntemi kullanılmalıdır.

Bayram günlerinin vazgeçilmez ikramları tatlı ve çikolatadan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Kan şekerinde ani artışlara ve yağ depolanmasında hızlanmasına neden olan tatlı ve şekerlemeler kronik hastalığı olanlar, sağlığına dikkat edenler ve kilo kontrolü yapanlar için kaçınılması gereken gruptadır.

Pilav olarak pirinç yerine bulguru tercih edin. Bulgur yüksek protein ve posa içeriği sebebiyle daha doğru bir tercih olacaktır.

Diğer yandan bayram boyunca günde en az 8-10 bardak su içilmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içeceklere hayır denilebilmelidir. 

Unutmayın, özel günlerde normal beslenmenizde yapacağınız artışlar, size kilo fazlası olarak dönecektirÖnerilere uyamadınız ve kilo aldınızsa kısa süre içinde bu kiloları vermeye gayret edin. Kısa sürede alınan kilolar daha kolay verilir.

Bayramınızın diğer bayramlardan daha sağlıklı, bilinçli ve mutlu geçmesini dileriz, iyi bayramlar…

Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?